Dieta wegańska, czyli inaczej weganizm to zaawansowana dieta wegetariańska, ale z diety wegetariańskiej można wykluczyć niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego a weganizm zakłada jedzenie tylko produktów pochodzenia roślinnego.
Dieta wegańska czy to zdrowe?
Dieta wegańska zmniejsza ryzyko wystąpienia kilku chorób takich jak otyłość, nadciśnienie czy cukrzyca, jednak, jeśli taka dieta zostanie źle zastosowana może się przyczynić do niedoboru składników energetycznych jak i odżywczych białka, witaminy B12, witaminy D, wapnia, żelaza i cynku.
Szukasz wegańskich przepisów? Sprawdź portal www.kulinarna.pl.
Jak zapobiegać niedoborom składników, witamin w diecie wegańskiej?
Przy tego typu diecie trudno jest spożywać wszystkie składniki które potrzebuje nasz organizm dla tego można udać się do apteki po witaminy, albo w okresie wiosny. lata i wczesnej jesieni wyjść na słońce, aby dostarczyć do naszego organizmu witaminę D, natomiast źródłem wapnia może być mleko sojowe.
Gotowanie na diecie
Gotowanie na diecie nie jest łatwe i w pierwszych dniach diety może być to wyzwanie, ale istnieje wiele ciekawych sposobów np. Zwykłe ziemianki można zastąpić ich wegańską wersją, ser z mleka można zastąpić serem z nektarów, a masło oliwą, można też żelatynę zastąpić agarem, który nadaje potrawie galaretowatej konsystencji. W większości miast istnieją restauracje wegańskie, które często dostępne są w aplikacjach typu Uber albo Pysze.
Weganie w swojej diecie stosują następującą grupę produktów
- Rośliny strączkowe
- Warzywa i owoce
- Pełno ziarniste zboża, czyli pieczywo, makaron, ryż, kasza płatki
- Orzechy
- Nasiona, pestki, kiełki